04.12.2010

Despre importanta pozitiei capitalelor


De mult timp incerc sa observ importanta situarii geografice a statelor lumii si felul cum acest lucru influenteaza politica lor externa si de securitate. In ultima vreme, insa, un alt amanunt mi-a atras atentia: nu doar pozitia statului este relevanta, ci si a centrilor lor de comanda, mai concret a capitalelor. Astfel, am observat ca, in functie de pozitionarea geografica in interiorul tarii, capitala poate determina orientarea catre un anumit spatiu considerat ca prioritar in raport cu celelalte. Bineinteles, aceasta pozitie a fost rezultatul unor evolutii istorice diferite, mai mult sau mai putin voluntare, insa rezultatul pare a fi intotdeauna acelasi. Voi incerca sa exemplific folosind cazurile catorva state mai important de la nivel european si mondial. Fara indoiala, insa, ca analiza se poate extinde la nivelul tuturor statelor lumii.

In Europa exista mai multe spatii de interes indicate de pozitionarea capitalelor. Daca e sa incepem cu Romania, pozitia sud-estica a capitalei indica prioritatea spatiului balcanic (mai ales de influenta turca sau pontica), in ciuda interferentei altor spatii asupra tarii (central si est european). Acelasi lucru poate fi spus si despre capitala Bulgariei (situata insa mai spre Balcanii de Vest si componenta slava), a Macedoniei (orientata iugoslav), a Muntenegrului si a Bosniei. In schimb capitalele Serbiei, Croatiei, Sloveniei, Ungariei, Austriei, Slovaciei si Germaniei sunt orientate in mod clar catre Europa Centrala (sau Mitteleuropa, spatiul cultural predominant german). O alta orientare este catre Europa de Est, in cazul Poloniei, Lituaniei sau Ucrainei. In cazul Europei nordice orientarea este catre Marea Baltica, ea fiind evidenta in cazurile Suediei, Finlandei, Danemarcei, Estoniei si Letoniei, dar si (poate surprinzator) a Bielorusiei. Orientarea atlantica este prezenta in cazurile Portugaliei, Islandei, Olandei si Norvegiei. Orientarea mediteraneana este vizibila in cazurile Italiei si Greciei.

Mai sunt o serie de state mici care se orienteaza catre un vecin mai influent: este cazul Albaniei, pro-italiana, Moldovei pro-romane, Irlandei pro-britanice. In alte cazuri (Spania, Turcia), pozitia capitalei relativ in centrul tarii indica o orientare mare catre propria cultura si mai putin catre alte spatii. In sfarsit, in cazul tarilor cu o valenta globala, capitala indica pre-eminenta unui spatiu continental predilect. Astfel, Marea Britanie si Rusia sunt orientate catre Europa, iar Franta catre spatiul germanic (aici insa pozitia capitalei s-ar putea sa nu fie atat de relevanta decat in contextul constructiei europene si a colaborarii franco-germane, capitala Germaniei de Vest fiind atunci orientata, la randul ei, catre spatiul francez).

La nivel mondial, putem spune, din aceasta perspectiva, ca Statele Unite au o orientare euro-atlantica, China si Japonia o orientare nord-pacifica, India si Iranul o orientare central-asiatica (tintind catre Rusia), iar Brazilia si Mexicul sunt orientate catre sine. Dintre tarile arabe, este interesant ca Algeria, Tunisia, Libia, Egiptul, Siria si Libanul sunt orientate catre zona mediteraneana, o zona de interes inter-continental (inca de pe vremea romanilor).

Daca este sa luam si structurile regionale, este foarte interesant faptul ca Bruxelles, capitala europeana (chiar si simbolica) ar indica orientarea atlanticista a Uniunii Europene. Insa aici este vorba despre o structura supranationala despre care vom vorbi mai mult in viitor...

Niciun comentariu: