03.08.2010

Batalia mea

Asa cum spunea scriitorul renascentist francez, Michel de Montaigne, uneori "exista infrangeri mai triumfatoare decat victoriile". Se intampla, iata, la fel si in cazul meu, avand in vedere faptul ca nu ma voi putea inscrie nici acum la doctorat, in primul rand din motive financiare. Cu toate acestea, consider ca e mai bine sa mai astept un an decat sa ma umilesc pentru un loc pe care stiu (in urma unor discutii cu unii profesori) ca il voi avea, mai devreme sau ma tarziu. Si, spre deosebire de alti contemporani de-ai mei, eu nu sunt dispus sa platesc pentru ceea ce mi se cuvine sau, mai rau, pentru ceea ce m-ar depasi.

Regretul meu este, insa, ca nu voi putea sa imi duc la indeplinire promisiunea de la inceputul anului. Aceasta implica inscrierea doctoratului sau implicarea intr-o cariera politica. Avand in vedere, insa, situatia politica actuala, caracterizata de o criza profunda a valorilor clasei politice si de esecul democratiei in Romania, singura cariera politica spre care as fi inclinat ar presupune prea mult extremism, iar asta poate fi foarte daunator pe termen lung. Astfel ca aleg sa raman un critic dur al politicienilor din prezent, insa neimplicat politic...

Voi continua, insa, sa sustin principiile cu care am pornit acum 14 ani pe acest drum din viata mea, desi el a presupus mai multe dezamagiri si esecuri decat reusite. Intre acestea as putea enumera respectul pentru traditia nationala romaneasca, pentru oamenii care muncesc cu adevarat in aceasta tara, pentru biserica stramoseasca, pentru mame si bunici, pentru familiile unite, pentru cei care arata respect pentru ceilalti si pentru mediul inconjurator, pentru oamenii de onoare, pentru artistii autentici, pentru cei care vindeca (cu adevarat), pentru cei care educa (in mod real); dispretul fata de negustori, camatari si cei care ar vinde orice pentru bani, pentru femeile usoare emancipate (fumatoare si materialiste), pentru copiii de bani gata, pentru manelisti si alti sarlatani si impostori, pentru bogatasii care vor sa epateze si sa-i umileasca pe ceilalti, pentru politicienii mincinosi si farisei, pentru cei care cauta senzationalul prin orice mijloace, pentru cei care se dau batuti in fata sortii, pentru cei care iau totul de-a gata, pentru cei care vor sa copieze totul din occident, pentru cei care sunt gata sa ucida pentru orice; indiferenta fata de tot ce e nou sau extravagant, pentru ce e inutil si strident... Voi muri aparand aceste principii!

Niciun comentariu: