Perioadele scurte de vacanta sunt de obicei mai greu de programat, intrucat timpul avut la dispozitie este mai redus, iar transportul la destinatie trebuie sa fie cat mai rapid. Un concept care a venit in sprijinul mini-vacantelor prilejuite de diverse sarbatori publice este cel de "city-break", care permite vizitarea unui oras in doar 3-4 zile la un pret avantajos. Bineinteles, vizita este doar pretextul pentru cunoasterea superficiala a obiectivelor, urmand ca o vacanta mai generoasa sa contribuie la explorarea acestora in detaliu.
Cu ocazia mini-vacantei de Rusalii am avut ocazia sa calatoresc, impreuna cu sotia, la Roma, folosind o astfel de oferta. Calatoria a meritat, pentru ca am putut cunoaste legendara "cetate eterna", atat de mult laudata de-a lungul timpului. Calatoria a fost efectuatat cu avioanele companiei Alitalia, o oferta destul de mediocra dar satisfacatoare, chiar daca serviciile de pe aeroportul din Roma nu s-au ridicat la inaltimea unor asteptari de altfel destul de modeste (contrar asteptarilor nu am avut loc alaturi de sotie la intoarcere, oferindu-mi-se doar privilegiul de a sta in primul loc dupa clasa business, poate pentru a putea savura mirosul de mancare in timp ce serveam... biscuitii de la economic).
Dincolo de aceste detalii minore, orasul mi-a aratat multe locuri frumoase, care merita vizitate, printre care, la loc de cinste se numara Forumul Roman, pe care orice descendent al vechii Rome ar trebui sa-l cunoasca si care trezeste un fior inegalabil pentru noi romanii (alaturi de Columna lui Traian). Las la o parte Colloseumul, unde cozile interminabile fac sa dispara orice bucurie a descoperirii. Si aici gazdele mai au de lucrat... In schimb, sistemul de metrou, chiar si cu doar doua linii si igiena precara a statiilor, reuseste sa acopere destul de bine orasul (extinderea sa va contribui neindoielnic la un acces si mai bun). Astfel, faptul ca am fost cazati la marginea metropolei nu s-a simtit. S-a simtit, insa, superficialitatea tipic latina a hotelierilor, care nu au ascuns in nici un moment ca scopul lor este profitul si mai putin satisfactia clientilor...
Cu ajutorul vremii bune am descoperit si alte locuri interesante, cum ar fi Circul Maxim, malurile Tibrului, Piata Spaniei, Piata Navona, Piata Cavour, Palatul Barberini, Castelul Sant'Angelo, Villa Borghese, catedralele Santa Maria Maggiorre, San Giovanni din Lateran si multe alte locuri incantatoare. La loc de cinste ramane vizitarea Vaticanului (muzeele si Basilica San Pietro), un loc plin de o bogatie artistica greu de imaginat, dar si de multi turisti care intretin bogatia materiala a Statului Papal, mentinandu-l ca stat aparte inca viabil.
In mod natural, din punct de vedere gastronomic bucataria italiana este capabila sa satisfaca orice gusturi. Din punct de vedere social, insa, capitala Italiei de astazi ofera spectacolul deloc placut al unei lumi pestrite in care comerciantii ambulanti de origine imigranta pot fi intalniti la tot pasul, intr-o foma de semi-cersetorie nedemna, tolerata de statul gazda (ca sa nu mai amintim de formele de cersetorie ale conationalilor nostri indicand falimentul absolut al liderilor nostri politici). Vazut inainte de inceperea crizei imigrantilor, acest fenomen nu poate decat sa ilustreze mentinerea ipocrita a diviziunilor dintre saraci si bogati la nivel mondial de catre tarile dezvoltate si interesul celor din urma de a valorifica saracia primilor. Lucrurile se pot, insa, intoarce impotriva celor ce se afla vremelnic in frunte...
In concluzie, Roma este un oras care trebuie vizitat, insa fenomenul "mezzogiorno" din Italia este vizibil (doar prin comparatia pe care o pot face cu Florenta si Venetia). Curatenia orasului este un punct slab la care mai e mult de lucru (inca nu am fost la Napoli, deci nu am termeni de comparatie cu sudul profund...), daca e sa ne gandim ca exista si o taxa de oras de 6 euro/zi (de care am aflat in ultima zi la hotel, agentia de turism oferind informatii vagi despre acest lucru...), ce indica un oarecare grad de "civilizatie". Insa, asa cum spune un proverb romanesc, "la pomul laudat sa nu te duci cu sacul", asa ca si la nivel turistic nu stii niciodata ce colturi interesante poti descoperi oriunde in lume.
Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri revine cu ediția a X-a
-
Turneul DUELUL VIORILOR revine în 2021 cu ediția a zecea prin 6 recitaluri
ce vor avea loc la Târgu Jiu, Caracal, București, Deva, Brașov, Ploiești,
în p...