31.12.2017

Extremele Iugoslaviei

Fosta Iugoslavie a fost o tara fascinanta, cu multe locuri splendide si oameni destoinici si harnici. Din pacate, interesele puterilor occidentale si lipsa de dibacie a conducatorilor locali au determinat disparitia acestui stat acum doua decenii. Cu toate acestea, frumusetea locurilor a ramas si ea merita sa fie descoperita de vizitatori din toate colturile lumii.

Anul acesta am avut ocazia sa vizitez doua dintre extremele fostei Iugoslavii, Slovenia si Macedonia. Fiind singurele foste republici in care se vorbeste o limba diferita de sarbo-croata, influentele exterioare sunt si mai puternice.

Am ajuns la Ljubljana intr-o dimineata de iunie insorita, aterizand pe un aeroport inconjurat de paduri. Peisajul muntilor verzi mi s-a intiparit in minte pe toata durata scurtei vizite. In oras am remarcat, in primul rand, castelul situat pe un deal ce domina orasul si la care se poate ajunge cu funicularul modern sau urcand pe jos o poteca abrupta. Foarte bine pastrat si restaurat, acesta mi-a oferit panorame unice asupra orasului. In orasul vechi am putut admira bisericile vechi, pietele largi si cafenelele imbietoare. Influenta austriaca este vizibila si vechile cladiri sunt foarte bine pastrate, amintind de Praga si Salzburg.

Mergand spre vestul tarii, peisajul montan este treptat inlocuit cu privelistile colinare din apropiere de Gorica, dominate de vita de vie si podgoriile aferente. Micii producatori sunt foarte ospitalieri si au pastrat intact obiceiul primirii vizitatorilor pentru degustari de vinuri. Influenta italiana incepe sa fie mai pregnanta, ca si veselia si relaxarea localnicilor. Intr-un cuvant, desi cu o suprafata mica, Slovenia merita sa fie vizitata si descoperita de toata lumea.

La extremitatea sudica a fostei Iugoslavii, Macedonia ofera, in ciuda dificultatilor economice, un peisaj montan spectaculos. Cel putin in partea nordica si vestica, soseaua parcurge un traseu care te tine cu sufletul la gura, cu prapastii adanci, dar si cu privelisti extraordinare. Asta si cu ajutorul infrastructurii foarte bune, caracterizata de autostrazi ce taie muntii fara teama, ca un exemplu pentru alte tari din regiune... Zona e locuita de o minoritate albaneza puternica, locuind in satele de pe versanti, si care caracterizeaza un mozaic etnic tipic balcanic. Dansurile locului poarte o amprenta tipic bulgara...

Ajuns la Ohrid, vechi oras pe malul lacului omonim, din nou cetatea este obiectivul turistic care domina peisajul. Construita in vremea tarilor bulgari din evul mediu timpuriu, ea reaminteste, alaturi de zecile de vechi biserici ortodoxe, de timpurile in care Bizantul era o forta in lume. Orasul vechi are strazi inguste si cladiri ce amintesc de influenta otomana, dar si un amfiteatru grec dainuind din antichitatea elenistica. La malul lacului au impresia ca ai ajuns la capatul pamantului, iar dincolo de acesta incepe Albania si muntii ei. O plimbare cu vaporasul pe lac iti dezvaluie frumosul mal presarat cu hoteluri ce poarta pecetea epocii lui Tito, izvoarele raului care da nastere lacului, dar si Manastirea Sfantului Naum, construita in stanca si adapostind moastele sfantului a carui inima se pare ca se incapataneaza sa bata, asa cum spune legenda... Influenta turca, dar si sarba, este evidenta si la nivel gastronomic. Macedonia (in varianta sa iugoslava) merita sa fie descoperita de cat mai multi turisti din regiune si din intreaga lume.

Niciun comentariu: