05.08.2008

Presa - o Inchizitie a vremurilor noastre


Zilele astea citeam o carte despre Inchizitie si eram revoltat de nedreptatile comise de aceste tribunale arbitrare in acele vremuri tulburi ale evului mediu. Treptat, insa, mi-am dat seama ca asistam in prezent la un alt tip de "inchizitie", cea mediatica.

In acelasi mod ca si Inchizitia, presa din ziua de azi incearca sa judece oamenii bazandu-se pe probe incomplete, cirsumstantiale si subiective, incercand sa creeze o imagine falsa a realitatii, bazata pe o dogma preconceputa, in cadrul careia rezultatul nu este o urmare a unei demonstratii logice, ci doar a unui capriciu editorial. Astfel, presa creaza si darama mituri, invadeaza sfera vietii personale, naste false perceptii si poate influenta opiniile.

Unii considera presa "cea de-a patra putere in stat", "cainele de paza al democratiei". Astfel, o noua garda pretoriana incearca sa controleze celelalte puteri. Problema este ca legitimitatea sa in acest demers este mai mult decat indoielnica, presa nefiind un organ ales, ci auto-proclamat. In consecinta, orice pretentie de putere este nejustificata, in contextul in care celelalte trei sunt suficiente intr-un sistem constitutional.

Problema apare atunci cand puterile traditionale in stat nu functioneaza, oferind justificarea unei actiuni alternative din partea societatii civile (presa, etc.), de tip "gherila". In acel moment, structurile care ar trebui sa protejeze societatea in ansamblu nu se mai apara decat pe ele insele, devenind la randul lor ilegitime. In aceasta stare de anarhie, statul, principalul garant al securitatii persoanelor, nu-si mai poate indeplini sarcinile si lumea cade prada senzationalului si pornirilor instinctuale brute. De aceast lucru profita presa, care se erijeaza in hegemon, inlantuind societatea, intocmai ca Inchizitia de pe vremuri.

Libertatea presei nu poate fi absoluta pentru ca orice lucru absolutizat se rasfrange in mod negativ asupra celorlalti. Proferarea opiniilor nu poate ignora existenta unor limite ale decentei si ale moralitatii sociale. Orice stat modern viabil trebuie sa tina cont de aceste lucruri si sa realizeze echilibrul care sa ne fereasca de excese. In caz contrar, evul mediu se poate intoarce oricand...

Niciun comentariu: